Aerial: τεχνική που χρησιμοποιεί την κορυφή ενός κύματος ή και χωρίς κύμα για την επίτευξη της.
Αετός: η επιφάνεια στην κορυφή του πανιού.
Adjustable head: σύστημα στην κορυφή του πανιού που ρυθμίζει το μήκος του luff.
Ακρόματσο: το εμπρός τμήμα της μάτσας.
Αλλαγή: αλλαγή της διεύθυνσης του ανέμου.
Άλμπουρο: το κατάρτι του windsurf που κατασκευάζεται από Plexiglas ή και carbon.
Ανάποδα: (α) κάνοντας windsurf στην ανάποδη πλευρά του πανιού (β) κάνοντας όπισθεν.
Ανοίγω πανί: άνοιγμα του πανιού για να χαλαρώσει την πίεση.
Αντιολίσθηση: στην επιφάνεια στο deck του σκάφους υπάρχει λεπτή στρώση epoxy εμποτισμένη με μικροσκοπική σκόνη γυαλιού, και έτσι ο αναβάτης μπορεί και κάνει windsurf χωρίς να γλιστρά. Όταν αυτή φθαρεί με τον καιρό και την χρήση αντικαθιστάτε με καινούρια επίστρωση.
Aριστερίνεμος: αυτός που έχει μπροστά το αριστερό χέρι στην πλεύση του.
Αρμάτωμα / ξαρμάτωμα: το φτιάξιμο του rig, και τα λύσιμο του rig.
Αλουμινοταινία: ισχυρή κολλητική ταινία που χρησιμοποιείται για μόνωση στην περιοχή της ζημίας στο πανί ή στο windsurf ως προσωρινό μέτρο.
Βάση: εξάρτημα σύνδεσης μεταξύ του extension και του σκάφους.
Beachstart: Στεκόμαστε σε σημείο που να έχει αρκετό χώρο το φίν. Βάζουμε την πλώρη του σκάφους να κοιτά το πέλαγος ή την πιο ελεύθερη μεριά. Κρατάμε την μάτσα κοντά στο άλμπουρο έχοντας το πανί ανοικτό. Πιάνουμε τώρα το πανί με τα δύο χέρια και νιώθουμε την τάση που έχει για να μας σηκώσει. Τοποθετούμε το πίσω πόδι μεταξύ της πίσω και της μπροστά δέστρας. Δεν βάζουμε βάρος εκεί δεν καθόμαστε απλά το τοποθετούμε. Με το πίσω χέρι τραβάμε και σπρώχνουμε με το μπροστά, και ταυτόχρονα πιέζοντας και με το πίσω πόδι ανεβαίνουμε στο σκάφος. Το πανί μας βοηθά και μας τραβάει.
Μπαίνουμε δέστρες και ταξιδεύουμε.
Beginner board: σκάφη 180 lt + που είναι σταθερά και ιδανικά για αρχάριους ιδικά για αναβάτες 70-80 κιλά, εφοδιασμένα με καρίνα και για συνθήκες μέτριου ανέμου, για ευχάριστη διασκέδαση.
Γάντζος: εξοπλισμός που φοριέται στην μέση, σε συνδυασμό με τα γαντζόσχοινα όπου ξεκουράζει τα χέρια από την δυναμική τάση του πανιου.
Γαντζόσχοινα: σχοινιά με ειδική επένδυση σφιγμένα στην μάτσα με ιμάντες όπου τοποθετούμε τον γάντζο κρεμάμενοι από αυτά.
Camper inducer: εξάρτημα που εισχωρεί η μπανέλα στο εμπρός τμήμα του πανιού για να δημιουργήσει αεροδυναμικό προφίλ.
Clamp cleat: φορμαρισμένα πλαστικά δαγκανιάρα που επιτρέπουν να μην λασκάρει το σχοινί.
Clew: το πίσω μέρος του πανιού μεταξύ του αετού και της ποδιάς.
Clew first: οταν εκτελούμε ελιγμό όπου είναι μπροστά το clew.
Course: η κατεύθυνση του windsurf σε σχέση με τον αέρα.
Custom made: χειροποίητα windsurf κυρίως wave, φτιαγμένα στο χέρι με κόπο και μεράκι.
Δασκάλα:(ιδιωματικό) βλέπε “beginner board”.
Δεξίνεμος: η δεξιά πλευρά του windsurf, ή της ιστιοπλοΐας με δικαίωμα πορείας ως μπροστινό χέρι εβρισκόμενο το δεξί.
Δέστρες: ιμάντες με ειδικό συνθετικό υλικό που είναι τοποθετημένα στο σκάφος για να μπαίνουν τα πόδια.
Διαβολάκι: εύκαμπτο μέρος της βάσης.
Division 1: αγωνιστική κατηγορία windsurf ιστιοδρομιών τριγώνου, flat 3.90 προκάτοχος Div 2 (1978 – 1983). Τα κυριότερα σκάφη που ταξίδεψαν στους αγώνες Div I ήταν τα windsurfer, ten cate*, windglider, dufour, browning, sailboard *, mistral M 1*, tiga.
Division II: αγωνιστική κατηγορία windsurf ιστιοδρομιών τριγώνου, κοίλα 3.90, προκάτοχος ολυμπιακής – lechner (1983 – 1989). Τα κυριότερα σκάφη που ταξίδεψαν στους αγώνες Div II ήταν τα mistral M1, Lechner (L3-L5-ολυμπ-A390 *), browning Div II, stralex* (στην Ελλάδα), kret, tornado 39, dopelman, davidson, jaguar *.(αστεράκι για τα πιο γρήγορα της κατηγορίας τους)
Downwind: πλεύση πρύμα.
Ε.Ι.Ο.: Ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία.
Ε.ΣΥ.Γ. : 1981 – 1993 (Ελληνικός Σύνδεσμος Γουιντσέρφινγκ) ο οποίος για πολλά χρόνια θα βοηθήσει στην αγωνιστική ανάπτυξη του αθλήματος. Παλαιότερα ο Ε.ΣΥ.Γ. διοργάνωνε το κύπελλο πολυνίκη που ήταν ένα σύνολο αγώνων κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με συγκεντρωτική βαθμολογία.
Grip: για να μπορούμε να κρατάμε δυνατά την μάτσα χωρίς να μας γλιστρά από τα χέρια, αυτή είναι υπενδεδυμένη με ένα μαλακό υλικό, το grip. Υπάρχει δυνατότητα να αντικατασταθεί αν φθαρεί με τον καιρό.
High clew: παλαιότερα πριν το 1985, τα πανιά που προορίζονταν για wave είχαν ψηλά το clew, λόγω του ότι ήταν και (μακρύματσα) με μεγάλη μάτσα.
Hybrid: αγωνιστική κατηγορία windsurf, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες παραγωγής, και είναι προορισμένη για αγώνες στίβου τραπέζιο ή όρτσα πρύμα, με όγκο περίπου 230 λίτρα, μήκος: 2,95m,πλάτος: 85cm, βάρος: 16 kg καρίνα: 70cm, fin: 63cm. Το ολυμπιακό RS:X ανήκει στην οικογένεια των Hybrid, καλύπτει τις μισές ανάγκες των longboards και τις μισές ανάγκες της formula. Με ένα σημερινού τύπου longboard σε άνεμο μέχρι 10 kts χάνει στις κλειστές πλεύσεις, καλύπτει όμως στις ανοικτές και στις ελεύθερες. Με μία formula μέχρι 10 kts κερδίζει στις κλειστές την καλύπτει όμως η formula μέχρι το τέλος της ανοικτής πλεύσης. Αν φρεσκάρει 22 kts χάνει γενικός από την formula σε όλες τις πλεύσεις, αλλά κερδίζει κατά γράμμα τα longboards.
Imcs: διεθνές σύστημα ελέγχου άλμπουρων. Χρησιμοποιημένος για να μετρήσει την ακαμψία τους.
Ιnner/outer: στίβος αγώνα όπου οι παλινδρομικές γίνονται στην 1 και 4 / outer: στίβος αγώνα όπου οι παλινδρομικές γίνονται στην 2 και 3.
ISAF: διεθνής ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία. Παλαιότερα ονομάζονταν I.Y.R.U. (Ιnternational Yachting Racing Union)
IFWC: διεθνής κλάση formula windsurfing.
IFCA: διεθνής ομοσπονδία κλάσης funboard.
IRSXCA: διεθνής ομοσπονδία κλάσης RS:X
ISWC: διεθνής κλάση αγώνων ταχύτητας windsurfing
Ιστιοράπτης: (sailmaker) είναι ο κατασκευαστής ή ο επιδιορθωτής των πανιών της ιστιοπλοΐας και του windsurf.
Καπάκι: το σοφράνο σκάφος που ελέγχει από θέμα τακτικής το σταβέντο σκάφος.
Επίσης λέμε “έφαγα καπάκι” όταν από απότομη και δυνατή πέραν των δυνατοτήτων μας σπιλιάδα – φάτσα, μας καπακώνει το πανί ρίχνοντας μας στο νερό.
Καρενόκουτο: ειδική βιδωμένη θήκη όπου στηρίζεται η καρίνα.
Καρίνα: στα μεγάλα windsurf. Ένα πρόσθετο πτερύγιο στη μέση του windsurf που μπορεί να ανοιγοκλείνει. Προσφέρει πλευρική αντίσταση.
Καταπέλτης: το χωρίς την θέληση μας, γάντζωμα στα γαντζόσχοινα και η εκτόξευση μας εμπρός, με δυσμενείς αρκετές φορές επιπτώσεις για το πανί, που σκίζεται αλλα και του σκάφους που μπορεί να ραγίσει στην πλώρη απο το απότομο κτύπημα του ακρόματσου.
Κλείνω πανί: να τραβάω μέσα με το χέρι το πανί, δημιουργώντας περισσότερη ώθηση στο σκάφος με το κλείσιμο του πανιού.
Knot/nautical mile: κόμβος,ναυτικό μίλι (1) μονάδα μέτρησης της ταχύτητας του σκάφους γενικά σε υδάτινο χώρο (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια), επί και υπό την επιφάνεια, και είναι ίση με 1,852 km/h.(2) μονάδα μέτρησης της απόστασης στην θάλασσα που ισοδυναμεί με 1.852 m. (3) μονάδα μέτρησης ταχύτητας του ανέμου 1.852 km / h. Δεν πρέπει να συγχέουμε το ναυτικό μίλι, nautical mile/knot = 1.852 m με το mile per hour (mph) που ισοδυναμεί με 1.609, 344 km/h.
Κόχη: η οριζόντια πλευρική γραμμή του σκάφους.
Leech: η πίσω άκρη του πανιού κάτω από τον αετό μέχρι το clew.
Lechner “A390”: oλυμπιακό σκάφος που έτρεξε στις ολυμπιάδες, 1988 Seoul, 1992 Barcelona, Εταιρία: lechner, σχεδιαστής: lechner, χρόνος κατασκευής: 1987, μήκος: 3.90 m, πλάτος: 0.65 m, επιφάνεια πανιού: 6.3 m2(1988 Seoul) 7.3 m2(1992 Barcelona), βάρος: 18 kg, όγκος: 330 litres.
Tα σκάφη lechner πρωταγωνίστησαν στους στίβους Div II, πρώτα το L 3 το 1985, μετά το L 5 το 1987 στην συνέχεια το ολυμπιακό lechner του 1988, και το ολυμπιακό lechner A390 του 1992 που είχε βελτιωθεί από το lechner του 1988.
Lift: όταν το σκάφος ανασηκώνεται απο το νερό σαν αποτέλεσμα λάθος επιλογής πανιού, φιν, τριμαρίσματος, θέσης σιδηρόδρομου, δεστρών, γατζόσχοινων, κ.α. σε σχέση με την ένταση του ανέμου και τον κυματισμό.
Longboard: είναι όλα τα μακριά windsurf 374, 380, 390 μήκος που ουσιαστικά ο πρώτος αντιπρόσωπος τους είναι το πρώτο windsurf του 1968 και το windsurfer του 1974 του Jim Drake και του Hoyl Schweitzer, όλα τα open class (1978) τα division 1, τα κοίλα division 2, τα ολυμπιακά windglider, lechner, mistral one designe, (όχι το RS:X όπου είναι hybrid) τα course race σκάφη, και όλα τα σημερινά raceboards, Equipe, Starboard Phantom Race, Exocet Warp X-380, kona κ.α.
Loose leech: η πλαδαρή άκρη του αετού δημιουργημένη με την ένταση του downhaul.
Luff: η εμπρός μετά το μανίκι περιοχή του πανιού κάτω από τον αετό μέκρι και το τακ του πανιού.
Λούμπα: κατάσταση θάλασσας σε συγκεκριμένη περιοχή, όπου δεν φυσάει.
Μπανέλες: εύκαμπτες βέργες από Plexiglas ή και carbon που υποστηρίζουν τo προφίλ του πανιού.
Μποφόρ: μονάδα που χρησιμοποιείται για να δείξει τη δύναμη του αέρα, απο το 1 έως το 12.
Μανίκι: η θήκη του πανιού στο luff όπου μπαίνει το άλμπουρο
Μαραθώνιος: αγώνας windsurf μεγάλης διάρκειας, στην Αθήνα διοργανώνονταν σχεδόν κάθε χρόνο οκτάωρος μαραθώνιος, και με την συμμετοχή ζεύγους αθλητών όπου εναλλάσσονταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο μια ο ένας μια ο άλλος όποτε θεωρούσαν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Παλαιότερα είχαν γίνει στην Θεσσαλονίκη μαραθώνιοι από την Αγία Τριάδα μέχρι Λευκό Πύργο τις χρονιές 1990-1991 και στην Πάρο οργανωνόταν από το Paros Surf Club για περίπου 11 χρόνια ο μαραθώνιος windsurf ODYSSEY, ένας πολύ δύσκολος και απαιτητικός αγώνας, με διαδρομές γύρω από τα κυριότερα νησιά των Κυκλάδων.
Μάτσα: ο σωλήνας αλουμίνιου ή και carbon που κρατάμε κατά το windsurfing, στηριζόμενο από το άλμπουρο και το clue του πανιού.
Mistral “one designe”: oλυμπιακό σκάφος που έτρεξε στις ολυμπιάδες, 1996 Atlanta, 2000 Sydney, 2004 Αθήνα. Εταιρία: mistral, σχεδιαστής: Ernstfried Prade, χρόνος κατασκευής: 1989, μήκος: 3.72 m, πλάτος: 0.63 m, επιφάνεια πανιού: 7.4 m2, βάρος: 15 kg, όγκος: 235 litres, διαφήμιση κατ. C. Έχει παραμείνει ως αγωνιστική κατηγορία windsurf.
Μπόντζα: στροφή του windsurf από τα δεξίνεμα πρίμα στα αριστερίνεμα και αντίστροφα.
Monofilm: διαφανής πλαστική επιφάνεια που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πανιών.
Μπράτσο: απόσταση στην θάλασσα που υποδηλώνει, το ταξίδεμα που γίνεται χωρίς να έχει υπάρξει στροφή. (Μονομπρατσάδα).
Μύτη: η πλώρη του windsurf.
Neoprene: βασισμένο στο λάστιχο υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή στολών, μποτών και γαντιών για να κρατείται το σώμα θερμό και να προστατεύεται.
No nose: πριν 15 χρόνια άρχισαν να σχεδιάζονται windsurf κυρίως slalom. στα οποία είχε αφαιρεθεί ο όγκος στην περιοχή της πλώρης, και δόθηκε έμφαση στο ανασηκωμένο rocker και το μυτερό ρύγχος.
Over powered: η κατάσταση στην οποία λόγο της έντασης του αέρα δεν μπορούμε να κρατήσουμε το πανί.(επιβίωση)
Όγκος: ο όγκος σε λίτρα, αυτός καθορίζει τη πλευστότητα και το βάρους του windsurf. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε σκάφος με ικανοποιητικό όγκο.
Oδήγηση με τα πόδια: οδήγηση του windsurf με την άσκηση της πίεσης στις δέστρες ή και έξω από αυτές.
Outshore: κατεύθυνση αέρα που φυσά από την στεριά στην θάλασσα.
Onshore: κατεύθυνση αέρα που φυσά από θάλασσα στην ακτή.
Open rule/A rule: To 1978 για πρώτη φορά στην ιστορία του windsurf, ορίστηκε ένας κανονισμός για να μπορούν να περνούν από καταμέτρηση σκάφη διαφορετικών κατασκευαστών. O κανόνας open ή κανόνας Α, γρήγορα υιοθετήθηκε σε όλη την ευρώπη, εγκαινιαζοντας και για πρώτη φορα τις κατηγορίες, φτερού, ελαφρών βαρών, μέσων βαρών, βαρών και βαρέων βαρών καθώς επίσης και κατηγορία γυναικών. (Στην Ελλάδα υπήρξε μόνο ελαφρών και βαρών, και η κατηγορία γυναικών εμφανίστηκε το 1984). Σ’ αυτές τις παλιές ρεγκάτες, οι κανονισμοί της κλάσης περιόριζαν τα υλικά ως εξής: μήκος σκάφους 3,90 m, πλάτος πρύμης 60 cm, min βάρος 18 kg, πανί 6,3 cm2.
Όρτσα: πλεύση που σχηματίζει γωνία με τον άνεμο 45ο, ανοίγοντας την γωνία πλεύσης μας, έχουμε τα ανοικτά όρτσα 60ο
Ορτσάρω: ανεβαίνω προς τον αέρα.
ΠΑ.Σ.Π.Ι: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προπονητών Ιστιοπλοΐας (ανοικτής θάλασσας, ολυμπιακών διαδρομών και ιστιοσανίδας)
Πίσω ακρόματσο: πίσω τμήμα της μάτσας.
Πλαγιοδρομία: η κατεύθυνση του windsurf που είναι 90 μοίρες με τον αέρα.
Πλανάρισμα: η ταχύτητα με την οποία το windsurf προσπέρνα τα απόνερα του.
Plan shape: η μορφή του windsurf
Power box: η θήκη που είναι χωνευτή και επικολλημένη στο πίσω μέρος της γάστρας του σκάφους και το φινάκι βιδώνει με μία περαστή βίδα που ξεκινάει από πάνω από το deck στην πρύμη διαπερνάει το σκάφος και βιδώνει σε μπρούτζινο ούπα μέσα στο φινάκι.
Ποδιά: η χαμηλότερη άκρη του πανιού μεταξύ του clew και της βάσης.
Ποδίζω: ανοίγω την γωνία της πλεύσης μου, κατεβαίνω από τα όρτσα στα πρύμα, μετακινώντας το πανί μπροστά ή αν έχω πλανάρει και έχω σηκώσει καρίνα, πιέζω την σταβέντο μεριά του σκάφους με τα πόδια.
Πόρτες: στίβος αγώνα, όπου τα περάσματα στα σημεία μπορούν και γίνονται μεταξύ 2 πλωτήρων,είτε από δεξιά είτε από αριστερά.
Προσήνεμος (Σοφράνο): η πλευρά του windsurf που εκτίθεται στον αέρα, ή και ένα σκάφος εν σχέση με ένα άλλο.
Προφίλ: το βάθος της καμπύλης του πανιού. Άμεσα σχετική με τη δύναμη.
Πρύμα: ταξίδεμα με τον άνεμο στις 180 μοίρες σε σχέση με το σκάφος.
Προέκταση: σύνδεση μεταξύ του άλμπουρου και της βάσης.
Pumping: το επαναλαμβανόμενο ρυθμικό κούνημα του πανιού, με σκοπό να δημιουργηθεί περισσότερη πίεση – υποπιέση στο πανί και αναπτυχτεί μεγαλύτερη ταχύτητα στο σκάφος.
PWA: professional windsurfers association
Quick lock: σύστημα στο ακρόματσο όπου σφίγγει η μάτσα σταθερά.
Raceboard: αγωνιστική κατηγορία windsurf, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες παραγωγής, και είναι προορισμένη για αγώνες στίβου τραπέζιο ή όρτσα πρύμα. Οι κανονισμοί της κλάσης περιορίζουν τα υλικά ως εξής, max μήκος σκάφους 380 cm min 270 cm, max πλάτος σκάφους 1005 cm, max μέγεθος πανιού ανδρών 9.5 cm2, γυναικών 8,5 cm2, max μήκος μάτσας 300 cm, min βάρος σκάφους 14 kg , max μήκος καρίνας 85 cm, max μήκος fin 70 cm.
Radical boards: (1) αναφέρεται για σκάφη wave και εξοπλισμούς οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι να μπορούν “κόβουν” γρήγορα στα μεγάλα κύματα, και κατασκευές οι οποίες είναι σχεδιασμένες για πολύ δυνατές έως και ακραίες καιρικές συνθήκες. (2) radical action: σαν αποτέλεσμα των προαναφερομένων προκύπτει ακραία δράση.
Rdm: αποδοτικό και ανθεκτικό άλμπουρο carbon για wave, μικρότερης διαμέτρου.
Rig: τo άλμπουρο, η βάση, η μάτσα, και το πανί όλα αρματωμένα.
Rocker: το ύψος που ανασηκώνεται η μύτη του σκάφους από κατασκευής
RS:X: ολυμπιακή κατηγορία windsurf, εταιρία: neilpryde, σχεδιαστής: Jean Bouldoires, υλικό κατασκευής: GRP & Carbon, χρόνος κατασκευής: 2004, μήκος: 2.86 m, πλάτος: 0.93 m, επιφάνεια πανιού: 9.5 m2, Aνδρών & 8.5 m2 γυναικών και παίδων, βάρος 15.5 kg, όγκος: 231 Litres, διαφήμιση κατ. C. Στο Πεκίνο το 2008 έτρεξε την πρώτη του ολυμπιάδα.
Stralex Div II: αγωνιστικά windsurf, που πρωταγωνίστησαν στους Ελληνικούς στίβους της κλάσης Div II από το 1983 μέχρι και το 1992.
Σιγόντο: o άνεμος όπου μας δίνει την δυνατότητα να ορτσάρουμε πιο πολύ, σε σχέση με τον προηγούμενο.
Σιδηρόδρομος: (track) αυλάκωση στο deck του σκάφους όπου μπορεί και μετακινείτε η βάση στο σημείο που θέλουμε.
Sinker / semi sinker: το windsurf που είναι λίγα λίτρα και βουλιάζει όταν δεν πλανάρει./ το windsurf που είναι λίγα λίτρα και βουλιάζει μέχρι τα γόνατα όταν δεν πλανάρει.
Σκάρτα: οι στροβιλισμοί του ανέμου που δημιουργούνται από το πανί του σοφράνο σκάφους όταν είναι στο κατάλληλο σημείο εν σχέση με το σταβέντο.
Slalom: στίβος αγώνα, όπου η διαδρομή είναι επαναλαμβανόμενη πλαγιοδρομία σε 2 σημεία και οι στροφές εκτελούνται με μπόντζα.
Slalom σκάφη: αγωνιστική κατηγορία windsurf που είναι κατασκευασμένα για αγώνες slalom, πιάνουν υψηλές ταχύτητες, και έχουν σχεδιαστεί και για να μπαίνουν στον στίβο και να μπορούν να τερματίζουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την κούρσα, περιλαμβάνει πολλές εταιρίες παραγωγής. Οι κανονισμοί της κλάσης περιορίζουν τα υλικά ως εξής, max μέγεθος πανιού 10 m2, min μήκος άλμπουρου 300 cm, max μήκος άλμπουρου 600 cm, μάτσα min 100 cm μάτσα max 300 cm, πλάτος σκάφους min 25 cm max 85 cm, και το fin max 60 cm.
Slalom 42: από το 2005 η PWA (professional windsurfers association) δημιούργησε ένα αγώνα windsurf στον οποίο εμπεριέχετε downwind slalom, μια επιδίωξη των αγώνων αυτών είναι να γίνονται κοντά στην παραλία και στο κοινό που τους παρακολουθεί, και των ΜΜΕ. Η ονομασία slalom 42 σημαίνει ότι οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν 4 πανιά και 2 σκάφη. Ένας slalom 42 αγώνας μπορεί και να έχει και μία μεγάλη διαδρομή ως στοιχείο του στίβου και να συγκεντρωθούν στην γραμμή της εκκίνησης πάνω από 100 windsurf κάνοντας τον αγώνα πολύ συναρπαστικό.
Σπιλιάδα: αύξηση της ισχύς του ανέμου σε συγκεκριμένη περιοχή, και για συγκεκριμένο χρόνο.
Στίβος όρτσα: αγώνας windsurf που έχει και πλεύση όρτσα.
Σχοινί έλξης: (uphull) σχοινί που χρησιμοποιείται για το σήκωμα του πανιού.
Συστήματα / σχέσεις: είναι τα σχοινιά με τα ραουλάκια που χρησιμοποιούν οι αθλητές της ολυμπιακής rs:x η της formula αλλά και κάποιοι στο slalom για να τριμάρουν το πανί ενώ βρίσκονται σε πλεύση. Είναι άκρος απαραίτητα γιατί τρίμαρουμε το πανί αναλόγως με την ένταση του αέρα, και τοποθετούνται στο downhaul και στο outhaul. Σχέσεις στα συστήματα είναι πόσες φορές περνούμε το σχοινί του συστήματος από ραουλάκια για ελαχιστοποιήσουμε την τάση καθώς παίρνουμε μέσα με το χέρι. Συνήθως στο windsurf είναι μέχρι και 2 σχέσεις.
Shorty: φόρμα από neoprene με κοντά μανίκια και μέχρι το γόνατο.
Sideshore: κατεύθυνση αέρα παράλληλη στην ακτή.
Spin out: όταν το φινάκι χάνει την επαφή με το νερό και πλαγιολυσθεί.
Speed loop/spin loop: άλμα εμπρός με πλάγια περιστροφή στον αέρα 360ο σε ελάχιστο ύψος.
Speed windsurfing: αγωνιστική κατηγορία windsurf, αγώνων ταχύτητας στα 250 m, 500 m, και στο 1 nm, περιλαμβάνει πολλές εταιρίες παραγωγής. Οι κανονισμοί της κλάσης περιορίζουν τα υλικά ως εξής, max μέγεθος πανιού 10 cm2, max πλάτος σκάφους 75 cm, max μήκος fin 50 cm. Η ταχύτητα υπολογίζεται από την μέση ωριαία ταχύτητα.
Switch stance: αντίστροφη θέση ποδιών.
Scoop: η κύρτωση της πλώρης του σκάφους, πόσο ανασηκωμένη πλώρη έχει ένα σκάφος (κοίλα).
Super x: από το 2003 η PWA (professional windsurfers association) δημιούργησε ένα αγώνα windsurf στον οποίο εμπεριέχετε downwind slalom με συνδυασμό πλωτών φουσκωτών εμποδίων που πρέπει οι αθλητές να περάσουν με άλμα και συγκεκριμένα σημεία στα περάσματα που πρέπει να γίνουν με duck gybe.
T-bone: υποδοχή βιδωμένη πάνω στο πανί για να κουμπώνει το Camper inducer.
Τακ: ελιγμός που χρησιμοποιείται για να γυρίσει το windsurf περνώντας η πλώρη από την διεύθυνση του ανέμου από τα δεξίνεμα στα αριστερίνεμα και αντίσροφα.
Τζατζίκι (ιδιωματικό): η ήττα του αντιπάλου.
Tail: τo πίσω τμήμα του windsurf.
Techno 293: αγωνιστική κατηγορία windsurf one design παίδων κάτω των 17 ετών, προορισμένη για αγώνες στίβου τραπέζιο ή όρτσα πρύμα. Εταιρεία Bic sport, πανιά 5.5, 6.8, 7,8 – μήκος 293 cm, πλάτος 79 cm, βάρος 12,5 kg, όγκος 205 lt, fin 46 cm, καρίνα 70 cm.
Τop: η κορυφή του πανιού.
Τραπέζιο: στίβος αγώνα, inner W2 (εκκίνηση – όρτσα, πλαγιοδρομία, πρίμα, πλαγιοδρομία, όρτσα, πρίμα, όρτσα, πρίμα, μικρή πλαγιοδρομία – τερματισμός)
Τρίγωνο: στίβος αγώνα, (Εκκίνηση, όρτσα, δευτερόπριμα, δευτεροπριμα, όρτσα, πρίμα, όρτσα-τερματισμός)
Twist: η ιδιότητα του πανιού να μπορεί να συστρέφεται ξεκινώντας από το μέσο περίπου ύψος του πανιού και πάνω, καταλήγοντας να είναι ο αετός σε διαφορετική και πιο ανοικτή γωνία σε σχέση με το υπόλοιπο πανί.
Υπήνεμος (Σταβέντο): η πλευρά του windsurf που δεν εκτίθεται στον αέρα, ή και ένα σκάφος εν σχέση με ένα άλλο.
Φαινόμενος άνεμος: ο άνεμος που δημιουργείται από την μπροστινή κίνηση του σκάφους – είναι συνδυασμός του πραγματικού άνεμου και του προκληθέντος άνεμου που δημιουργείται από την μπροστινή κίνηση του σκάφους. Όσο πιο γρήγορα ταξιδεύει το σκάφος τόσο μεγαλύτερος είναι ο προκληθείς άνεμος και έτσι τόσο μεγαλύτερος ο φαινόμενος άνεμος. Όσο ποιο ορτσαριστά ταξιδεύουμε τόσο ποιο πολύ αυξάνει ο φαινόμενος άνεμος.
Φάτσα: ο άνεμος όπου έρχεται πιο ορτσαριστός από τον προηγούμενο, στο ταξιδεμά μας.
Φινάκι: το πίσω καρινάκι κάτω από την γάστρα του windsurf, το οποίο δημιουργεί πλευρική αντίσταση και παρέχει την κατευθυντήρια σταθερότητα.
Fin box: η θήκη που είναι χωνευτή και επικολλημένη στο πίσω μέρος της γάστρας του σκάφους και το φινάκι βιδώνει με μία βίδα στο πίσω μέρος με τετράγωνο παξιμάδι που μπλοκάρει στο fin box.
Flip: γύρισμα του πανιού γύρω – γύρω, π.χ. γυρίζοντας το πανί από την κανονική του θέση στο clew first και το αντίθετο.
Footpads: το μαλακό συνθετικό υλικό κάτω από τις δέστρες που απορροφά τους κραδασμούς.
Formula: αγωνιστική κατηγορία windsurf, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες παραγωγής, και είναι προορισμένη για αγώνες στίβου τραπέζιο ή όρτσα πρύμα. Οι κανονισμοί της κλάσης περιορίζουν τα υλικά ως εξής, max πλάτος σκάφους 1005 cm max μέγεθος πανιού, open 12.5 m2, γυναικών 11,0 m2, παίδων 10,0 m2, max μήκος άλμπουρου 625 cm, max μήκος μάτσας 310 cm, min βάρος σκάφους 8,5 kg , max μήκος fin 70 cm.
Forward loop/front loop: άλμα εμπρός με πλάγια περιστροφή (μπορεί να γίνει και κάθετη) στον αέρα 360ο που όμως γίνεται με την βοήθεια μεγάλου κύματος και σε ύψος.
Freeride: (παλαιότερα ονομάζονταν all-round) windsurf που μπορούν να θεωρηθούν ιδανικά για αρχαρίους. Κάποιες εταιρείες τα βγάζουν με κεντρική καρίνα και κάποιες χωρίς με όγκο 130 έως 160 λίτρων, τα freeride προσφέρουν καλό έλεγχο και ικανότητα εκτέλεσης ελιγμών, και είναι ιδανικά για εκείνους που θέλουν κυρίως να πλανάρουν νωρίς και γενικά να βελτιώσουν την τεχνική τους.
Freestyle: windsurf όπου η ιδιαιτερότητα του είναι όταν είναι η προτίμησή σας για άλματα και tricks. Αυτά τα σκάφη είναι κοντά και για άλματα, αλλά και για να πλανάρουν νωρίς και παραμείνουν στο πλανάρισμα πιο πολύ, το οποίο βοηθά κατά την εκμάθηση των μανουβρών σε μέτριους ανέμους ή σε δυνατό άνεμο με συνθήκες flat νερού.
Freestyle/wave: windsurf όπου είναι η καλλίτερη επιλογή αφού είναι πιο φαρδιά από τα wave σκάφη αλλά και πιο στενά από τα freestyle οπότε στρίβουν πολύ καλά και πλανάρουν νωρίτερα από τα wave.
Φρέσκο: δυνατός άνεμος.
Waterstart: Στεκόμαστε από τη σοφράνο πλευρά του σκάφους με το luff στον καιρό. Κρατάμε το άλμπουρο ακριβώς κάτω από το ακρόματσο. Μετακινούμε το rig ακριβώς πάνω από την πρύμη του σκάφους έτσι ώστε να κάθετε το πίσω ακρόματσο πάνω της. Το πανί θα πάρει αμέσως αέρα και ότι νερό υπήρχε να φύγει αμέσως. Φέρνουμε το σκάφος έτσι ώστε η πλώρη να κοιτά πρύμα, χρησιμοποιώντας το πίσω πόδι μας. Και εξακολουθώντας πάντα να κρατάμε το rig. Βάζουμε το πίσω πόδι μας στην πίσω δέστρα, για να νιώσουμε σιγουριά.
Στήνουμε το πανί στο αέρα σηκώνοντας το πιο πάνω, και πιάνουμε την μάτσα κανονικά, πιο πίσω. Κάνουμε 3-4 pump να πάρει αέρα το πανί και βγαίνουμε από το νερό και πιέζοντας το πίσω πόδι, με μια σβέλτη κίνηση. Βάζουμε και το άλλο πόδι στην μπροστά δέστρα και ταξιδεύουμε.
Wave: windsurf που στρίβει ιδανικά σε δυνατό άνεμο και μεγάλα κύματα, κάνοντας πολύ ψηλά άλματα 5 μέτρα και άνω.
Wave αγώνας: στης πιο ακραίες συνθήκες του πλανήτη μας συγκεντρώνονται οι καλλίτεροι windsurfers του κόσμου. Στην διάρκεια του αγώνα συμμετέχουν κάθε φορά πάνω από 4 αθλητές σε κάθε group διαγωνιζόμενοι σε 2 κατηγορίες, στο άλμα και στο wave riding. Στο άλμα εκτελούνται όλα τα είδη forward και back loop και άλλων τεχνικών σε ύψη από 5 έως 15 και πλέον μέτρα, και στο wave riding οι αθλητές κατά τον ίδιο τρόπο με τους surfer αλλά με την υποβοήθηση της δύναμης του πανιού εκτελούν aerials και πολύπλοκα tricks. Και οι δύο κατηγορίες αφού κριθούν από επιτροπή και βαθμολογηθούν, αναδεικνύονται και οι νικητές.
windglider: το πρώτο ολυμπιακό σκάφος στην ιστορία του windsurf , έτρεξε το 1984 στο Los Angeles, δεν επετράπη στους αθλητές η χρήση γάντζου, ψηφίστηκε ως ολυμπιακό σκάφος σε ελάχιστο χρονικό διάστημα για να προπονηθούν οι αθλητές με το συγκεκριμένο σκάφος που άνηκε στα φλατ σκάφη, ενώ οι αθλητές τότε ήδη είχαν ξεκινήσει και έτρεχαν αγώνες με τα Div II, που ήταν κοίλα και ανώτερα τεχνολογικά από τα φλατ. To windglider είχε πάρει το 1978 την 1η – 2η και 3η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα windsurf, division 1, κατασκευαστής του ήταν ο Fred Ostermann και ο Hoyle Schweitzer είχε την άδεια διάθεσης του στην αγορά. Eίχε μήκος 3,90 m, πλάτος 67 cm, βάρος 19 kg, όγκο 250 lit, υλικό ΑΒS (θερμοπλαστικό), και το πανί ήταν 6,3 m2.
Windsurfer: αγωνιστική κατηγορία windsurf open class και μετα division 1. Επινοημένο το 1968 από τον αεροναυπηγό Jim Drake και τον Hoyle Schweitzer έναν surfer. Στην Ευρώπη κατασκευάστηκε το 1974 – 75 όπου είδε υπερβολική και ξαφνική εξάπλωση. Tον Οκτώβριο του 1979 έγινε στο Porto Hydra της Ερμιονίδος το παγκόσμιο πρωτάθλημα Windsurfer, (ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής) πρώτα στο Μικρολίμανο έγινε πρόκριση για τους έλληνες αθλητές εκείνης της εποχής που θα συμμετάσχουν, και στην συνέχεια οι ίδιοι είχαν την τύχη να συναγωνισθούν τους θρύλους της εποχής, όπως ο Roby Naish κ.α.) Σε πείσμα των καιρών η κλάση windsurfer υπάρχει ακόμα, ιδίως στην Αυστραλία όπου και διοργανώνονται εθνικά πρωταθλήματα και παγκόσμια.
Windsurf: ιστιοσανίδα – sailboard – sailing surfboard – boardsailing.
WSSRC: παγκόσμια ιστιοπλοϊκή επιτροπή αγώνων ταχύτητας.