Tο σκάφος της φωτογραφίας είναι ένα Lechner (L5), με αυτό το σκάφος ο Ντέμης Λουράντος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους βαλκανικούς αγώνες ανδρών στην Βουλγαρία το 1987 και το επόμενο χρόνο ο αδελφός του Τάσος με το ίδιο σκάφος πήρε το χρυσό στην βαλκανιάδα νέων στον Βόλο.

To 1979 ένα εκατομμύριο κόσμος ασχολούνταν με το windsurf, ίσως και πιο πολλοί διότι από τα καταγεγραμμένα πωληθέντα σκάφη πολλές φορές ασχολούνται και αλλά μέλη της οικογένειας και φίλοι, που θέλουν να αποκτήσουν την εμπειρία του. Και το 1980 από το Κίελο μέχρι το Γιβραλτάρ σε όλες τις ακτές θα μετρούσε κανείς ακόμα περισσότερους.

Παραδόξως αυτή η ευτυχής ανακάλυψη από την Καλιφόρνια, δεν ήταν το κέντρο αυτής της μοναδικής ανάπτυξης στην χώρα που το γέννησε. Επινοημένο το 1968 από τον αεροναυπηγό Jim Drake και τον Hoyl Schweitzer έναν surfer. Στην Ευρώπη κατασκευάστηκε το 1974 – 75 όπου είδε υπερβολική και ξαφνική εξάπλωση – μοναδικό σαν άθλημα όπου κάποιος θέλει να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του. Στην πραγματικότητα για τον surfer Hoyl Schweitzer και τους φίλους του στην παραλία της Καλιφόρνιας το windsurf ήταν μία πρόσκαιρη αναπλήρωση, τρελοί και ενθουσιώδης surfers δεν μπορούσαν να υπομένουν τις μέρες όπου η θάλασσα ήταν φλατ για surfing, και έτσι τα χρόνια τουλάχιστον μέχρι το 79 στις ΗΠΑ το windsurf ήταν η χαρά της επιλογής για μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου το windsurfer του Jim Drake και του Hoyl Schweitzer (κλάση windsurfer)  προστατεύονταν από την κατοχύρωση της πατέντας, στην Γαλλία παρουσιάστηκε ως εμπορική έκπληξη για τους διάφορους κατασκευαστές που έπαιξαν και μεγάλο ρόλο στην ξαφνική και ασυνήθιστη εξάπλωση του windsurf, και καθαρά από θέμα τύχης ο πρώτος Ευρωπαίος windsurfer ήταν από την Γερμανία. Συνέβηκε στην Γαλλία όταν ο Charles Daher ένας έμπορος ναυτιλιακών ειδών στην Μασσαλία ήταν ο πρωτοπόρος, και ενώ βρίσκονταν σε διακοπές στο Cote d’Azur και ήταν στενοχωρημένος για το “παιχνίδι που είχε στα χέρια του” και που δεν ήξερε πως χρησιμοποιείτε, το “windsurfer” που αγόρασε στην επιστροφή του για την Γερμανία, και όπως αφηγείται στην συνέχεια ένας από τους καλλίτερους windsurfers της Γαλλίας το 1979 ο Νano Dubout   «Το βάλαμε το 1973 αρκετές εβδομάδες για πρακτική πριν ακόμα ξεκινήσουμε να κάνουμε οπουδήποτε πρόοδο, σε κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι μας λείπουν κάποια κομμάτια που μπορεί να κάνει ευκολότερη την πλεύση αυτής της “διαβολικής μηχανής”. Τότε ήταν που σκεφτήκαμε ότι το windsurf θα πρέπει να περιορίζεται σε πολύ ήρεμα νερά όπως μέσα σε ένα λιμάνι και με πολύ ελαφρύ αεράκι, και όλοι έβλεπαν τις στιγμιαίες τούμπες μας και ξεκαρδίζονταν στα γέλια ».

Και έτσι σιγά – σιγά οι τεχνικές του windsurf ανακαλύφθηκαν, και ο Charles Daher έκανε τη εμπορική εκμετάλλευση της ιδέας. Όλα αυτά συνέβησαν το1973 όπου στο “Paris boat show” δεν υπήρχε ούτε ένα για δήγμα στην έκθεση τότε, όμως τον Ιανουάριο του 1979 στην έκθεση στο “La Defence saw” 60 περίπου διαφορετικοί κατασκευαστές παρουσίασαν τις κατασκευές τους. Στην Γαλλία ο Patric Carn με τον Charles Daher, που ήταν ένας από τους πρώτους που άνοιξαν το έδαφος και πλασάρισαν το “windsurfer”, σε λιγότερο από 5 χρόνια το σκηνικό άλλαξε τελείως, στο τέλος του 78 υπήρχαν 40.000 σκάφη κατασκευασμένα στην Γαλλία, το 79 διπλασιάστηκαν και στις μέρες μας ο καθένας κάποια στιγμή είχε ή θα αποκτήσει ένα windsurf. Αναμφιβόλως το ποιο εντυπωσιακό παράδειγμα ήταν το σκάφος  Dufour στην Γαλλία. Αυτό το ναυπηγείο σκαφών αναψυχής, κατασκεύασε και πλάσαρε το Dufour στην αγορά, και η παραγωγή της πρώτης χρονιάς ήταν 12.000 σκάφη.