Ξέρω πως είναι να ξαναπάει κάποιος για windsurfing μετά από καιρό, να δοκιμάσει να μπει στο νερό, την αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό του, την αίσθηση του πλαναρισματος, για να συνειδητοποιήσει μετά από μια ώρα ή δύο ότι θα πρέπει να σταματήσει μην έχοντας άλλη αντοχή. Τα χέρια του πονούν, τα πόδια του είναι κουρασμένα και με κάποιο τρόπο, πονούν κοιλιακοί, ραχιαίοι.

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν winsurfing από hobby δεν μπορούν  να κάνουν περισσότερο από μια ώρα ή δύο max  που οφείλεται στις φουσκάλες στα χέρια (συνήθως μετά από μερικές ημέρες στο νερό ) είτε επειδή είναι εκτός φόρμας.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν αυτά τα προβλήματα επειδή ασχολήθηκαν και με άλλα αθλήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν πάνε για windsurfing. Από εδώ και πέρα ​​θα δώσω τις συμβουλές μου για το πώς να μείνετε σε φόρμα για  το windsurfing. Ωστόσο, οφείλω να προσθέσω ότι δεν είμαι ένας personal trainer ούτε αθλίατρος που γνωρίζει το κάθε sport. Είμαι απλά ένας εκπαιδευτής windsurfing που καταθέτει μέσα από την αγωνιστική και προπονητική πολύχρονη εμπειρία του την γνώμη του. Οποιαδήποτε συμβουλή που θα διαβάσετε θα ληφθεί από εσάς  ως κατευθυντήρια γραμμή και προορίζεται για να σας παρέχει πληροφορίες για να καταλήξει στο δικό σας πρόγραμμα ή να σας βοηθήσει να τα μεταφέρεται αυτά τα δεδομένα σε έναν προσωπικό γυμναστή.

Ο βαθμός και η ένταση των ασκήσεων που αναφέρω παρακάτω θα ποικίλει φυσικά από άτομο σε άτομο λόγω του βάρους, φ. κατάστασης και εμπειρίας γι ‘αυτό δεν κάνω καμία αναφορά στα βάρη ή τις επαναλήψεις.

Ποίες μυικές ομάδες χρησιμοποιούνται στην ιστιοσανίδα

Το Windsurfing γυμνάζει αποτελεσματικά και πλήρες όλο το σώμα με την έννοια ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει μέρος του σώματός μας που να μην ασκείτε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες μυών που ασκούνται περισσότερο από άλλες. Επίσης, υπάρχουν μερικοί μύες που χρησιμοποιούνται περισσότερο στην ιστιοσανίδα σε σχέση με άλλα αθλήματα και ως εκ τούτου πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Οι κύριες μυϊκές ομάδες που χρησιμοποιούνται στην ιστιοσανίδα είναι οι εξής:

    Πήχεις: όταν  κρατάμε την μάτσα.
    Γλουτιαίοι – κοιλιακοί: για σταθερότητα και το κλείσιμο του πανιού κοντά στο σκάφος.

    Ραχιαίοι: Όταν ταξιδεύουμε

    Τετράγωνος οσφυϊκός: Για να κρατάμε το σώμα  έξω τεντωμένο όταν ταξιδεύουμε .
    Τετρακέφαλοι και δικέφαλοι μηριαίοι: Για να απορροφούν την δύναμη του πανιού στο σκάφος, και να ενεργούν ως αναρτήσεις στο νερό σε συνθήκες chop και να κατευθύνουν το σκάφος με απόλυτη ακρίβεια.

Θα αναφέρω ασκήσεις για καθένα από αυτά στη συνέχεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ στην ιστιοσανίδα απαιτείτε δύναμη, ο κύριος περιοριστικός παράγοντας είναι συνήθως η αντοχή. Ως εκ τούτου, εκτός από την προπόνηση για δύναμη θα πρέπει επίσης να επικεντρωθείτε και στην αύξηση της αντοχής σας.

Ασκήσεις αντοχής για windsurfing

Πώς μπορούμε να προπονηθούμε για αντοχή στο windsurfing; Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν δύο φάσεις που εναλλάσσονται, σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που κάνουμε windsurf η εκπαιδευόμαστε.

 Διάρκεια έντασης

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδέματος διατηρούμε την ένταση του σώματος που μετατρέπει συνεχώς τη δύναμη του ανέμου από το πανί προς στην εμπρός κίνηση του σκάφους. Αν βάλουμε λιγότερη δύναμη τότε θα χαθεί  περισσότερη ενέργεια και το σκάφος θα χάσει ταχύτητα.  Αυτή η φάση είναι το ισοδύναμη με την λειτουργία ενός μαραθωνίου.
Για να προπονηθείτε πάνω σε αυτό, θα χρειαστεί οποιαδήποτε σταθερής και χαμηλής δραστηριότητας έντασης άσκηση όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμβηση. Στο γυμναστήριο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον διάδρομο, στατικό ποδήλατο ή το ελλειπτικό μηχάνημα σε έναν εύκολο ρυθμό μεταξύ 20 έως 40 λεπτά.

Σύντομες εκρήξεις της ενέργειας

Η ποντζα, το άλμα, το wave riding,  το waterstart, το beachstart με κύματα και κάθε μανούβρα. Κάθε φορά που ξεγαντζωνόμαστε  να κάνουμε ένα συγκεκριμένο ελιγμό που απαιτεί υψηλή ένταση έκρηξης ενέργειας από το σώμα μας. Αν το συνεχές ταξιδεμα μονομπρατσάδα είναι ένας μαραθώνιος, τότε αυτές οι εκρήξεις είναι σπριντ. Χρησιμοποιώντας αυτή τη λογική είναι επόμενο ότι από την προηγούμενη μέθοδος δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Κάποτε πήγα για windsurf με 50 knots και σε κάθε δύο ποντζες έβγαινα έξω να ξεκουράσω τα χέρια μου.
Για να προπονηθείς σ’ αυτές τις συνθήκες  πρέπει να επιλεγεί υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT). Η μέθοδος προπόνησης Tabata, που αποτελείται από 4 λεπτά εναλλασσόμενα υψηλής και χαμηλής έντασης ασκήσεις,  20 δευτερόλεπτα υψηλής έντασης προπονήσεις που ακολουθείται από 10 δευτερόλεπτα πολύ χαμηλή ένταση της άσκησης. Ένα παράδειγμα είναι 20 δευτερόλεπτα τρέξιμο που ακολουθείται από 10 δευτερόλεπτα περπάτημα και επαναλαμβάνεται 8 φορές μέχρι να φτάσουμε στο σημείο των  4 λεπτών.

Μπορεί να μην ακούγεται πολύ εντυπωσιακό, αλλά όταν θα το δοκιμάσετε θα δείτε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο ακούγεται. Θα σας συνιστούσα να ξεκινήσετε με λιγότερες επαναλήψεις και να το συνηθίσετε. Ξεκινήστε να το κάνετε με τα ψηλά σημεία έντασης στο 50% της παραγωγής ενέργειας και να αυξάνεται σταδιακά μέχρι να πάτε φουλ γκάζι από την αρχή της προπόνησης. Για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα και για να καταστεί πιο ολοκληρωμένη, αλλάξτε το ύψος της έντασης κάθε φορά.

Παράδειγμα Tabata προπόνησης:

20 δευτ – Burpees
10 δευτ – rest
20 δευτ – βαθιά καθίσματα
10 δευτ – rest
20 δευτ – Κοιλιακοί
10 δευτ – rest
20 δευτ – τρέξιμο
10 δευτ – περπάτημα
20 δευτ – Burpees
10 δευτ – rest
20 δευτ – βαθιά καθίσματα
10 δευτ – rest
20 δευτ – Κοιλιακοί
10 δευτ – rest
20 δευτ – τρέξιμο
10 δευτ – περπάτημα 

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της προπόνησης. Για το windsurfing θα σας πρότεινα ασκήσεις που συνδυάζουν και λειτουργούν στις βασικές περιοχές των μυών. Μερικά από τα παρακάτω παραδείγματα θα σας φανούν πολύ  χρήσιμα. Θα ήθελα να συστήσω να κάνετε ασκήσεις για εκγύμναση στην κίνηση όλου του σώματος αντί τις ανάπτυξης των μυών με συγκεκριμένες ασκήσεις.

Αντιβράχια 

Σε όλες τις ασκήσεις μας εδώ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση της αντοχής για το κράτημα της μάτσας.

Βαράκια

Καθίστε κάτω, και βάλτε τον  καρπό σας στο γόνατό σας με το βαράκι στο χέρι σας με την παλάμη του χεριού σας προς τα επάνω. Τότε λυγίστε προς τα πίσω και με το βάρος απ το βαράκι ώστε να κυλά προς τα δάκτυλα. Στη συνέχεια, τραβήξτε τα δάχτυλα και πάλι. Ακόμη και με πολύ μικρό βάρος θα πρέπει να αισθάνεστε τον πήχη να δουλεύει.

Μπάρα

Η ίδια άσκηση όπως αναφέρθηκε προηγουμένως μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με μια μπάρα. Οι πήχεις σας θα πρέπει να είναι σε μια άκαμπτη επιφάνεια με τις παλάμες του χεριού σας προς τα επάνω.


Roller

Μπορείτε να τα αγοράσετε ή μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας . Βασικά είναι μια μπάρα στην οποία είναι τυλιγμένο ένα σχοινί. Στο άλλο άκρο του σχοινιού είναι ένα βάρος. Το σχοινί ξετυλίγεται. Με τεντωμένα χέρια 90º από το σώμα, αρχίζετε να  τυλίγετε το σχοινί. Μπορείτε να το κάνετε αυτό για να ενισχύσετε εσωτερικούς ή εξωτερικούς μυς, ανάλογα με το ποια κατεύθυνση θα κυλήσει η μπάρα. Για το windsurfing το μόνο που πραγματικά πρέπει να δώσετε έμφαση  είναι με την περιστροφή των χεριών προς το μέρος σας.

Grippers

Τα Grippers  απαιτούν ελάχιστο χώρου για προπόνηση. Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση, ακόμη και στο γραφείο καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πιέζεται τις λαβές μεταξύ τους.

Συμπιέστε το μπαλάκι του τένις

Άλλη μια φθηνή επιλογή είναι να συμπιέζουμε μια μπάλα του τένις. Κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων θέλετε να επικεντρώσετε  στην συμπίεση και κρατώντας τη συμπίεση για λίγη ώρα. Θυμηθείτε είναι εξάσκηση των μυών για να κρατήσουμε την μάτσα, όχι για να την συμπιέζουμε και την αφήνουμε.

Εκγύμναση των μυών (κοιλιακοί, γλουτιαίοι, μηριαίοι, ιερονωτιαιος, τετράγωνος οσφυϊκός) 

Όσο το σώμα μας μεταφέρει τη δύναμη πανιού στο σκάφος, τόσο πιο γρήγορα θα πάμε. Η μεγαλύτερη απώλεια της μεταφοράς ενέργειας είναι όταν το σώμα μας έλκεται προς τα εμπρός, και κάμπτετε η μέση. Εκεί είναι όπου η προπόνηση όσο αφορά του κέντρο του σώματος και έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Υπόστρωμα 

Το υπόστρωμα είναι ιδανικό για προπόνηση του κέντρου του σώματος, δεύτερο όφελος είναι ότι ταυτόχρονα ασκείτε και το υπόλοιπο σώμα, και κρατεί την ένταση σε όλο το σώμα, όχι μόνο στην περιοχή του κέντρου.
Ξαπλώστε στο έδαφος στη θέση push-up. Βάλτε τους πήχεις σας στο πάτωμα, αλλά κρατήστε το υπόλοιπο σώμα από το έδαφος. Θα πρέπει να αγγίζετε  μόνο το έδαφος με τα δάχτυλα των ποδιών σας και με τους πήχεις σας. Τώρα, κρατήστε αυτή τη θέση για 30-60 δευτερόλεπτα. Έμφαση στην κράτηση του σώματός σας (από τους ώμους έως τους αστραγάλους) ευθεία. Να αποφεύγετε να σηκώνετε τους  γοφούς σας στον αέρα ή προς το έδαφος, γιατί έτσι  σημαίνει ότι χαλαρώνετε την ένταση του σώματος.
Μπορείτε επίσης να κάνετε αυτή την άσκηση με τα χέρια πιο απλωμένα.

Μόλις αυτή η άσκηση σας φανεί  εύκολη, μπορείτε να αυξήσετε τη δυσκολία με δύο τρόπους. Η πρώτη είναι προφανής, κρατηθείτε σε αυτή την θέση περισσότερη ώρα. Η άλλη είναι να κάνετε μικρές αλλαγές σε περισσότερα σημεία του κέντρου του σώματος   σας, όπως τους πλάγιους.


Πλευρικά

Από την πλευρά στον πήχη , γυρίστε το σώμα σας έτσι ώστε να είναι πλάγια. Η συγκεκριμένη άσκηση γυμνάζει τους πλάγιους περισσότερο. Για να αυξηθεί την δυσκολία ακόμη περισσότερο, βάλτε το άλλο χέρι πάνω από το σώμα.


Σταυρός 

Αυτός είναι δύσκολο, αλλά και πολύ πιο αποτελεσματικό, ιδιαίτερα για windsurfing, όπου δεν είμαστε ποτέ σε μια απόλυτα ισορροπημένη θέση. Στην ουσία, από την αρχική θέση push-up, σηκώστε το αριστερό χέρι και το δεξί πόδι και κρατήστε αυτή τη θέση για 30 δευτ. Αλλάξτε  χέρια και τα πόδια, έτσι ώστε να είναι το δεξί χέρι πάνω και το αριστερό πόδι κάτω.


Μπάλα


Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε την ένταση της προπόνησης είναι σε θέση push-up να στηρίξετε τον εαυτό σας σε 1-2 η 4 ιατρικές μπάλες, βαζοντας και τα ποδια  . Η έλλειψη σταθερότητας από το  έδαφος κάτω από τα χέρια σας θα σας φανεί δύσκολη. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε αυτό με  push-ups για αυξήσετε την δυσκολία ακόμα πιο πολύ.

Άνω και κάτω μέρος της πλάτης

Όταν ταξιδεύουμε  χρησιμοποιούμε το πάνω μέρος της πλάτης μας. Όταν πιέζουμε τα γόνατα προς τα εμπρός μας, ασκείτε κάτω μέρος της πλάτης, καθώς και οι γλουτοί. Εδώ είναι μερικές ασκήσεις για να γυμνάσουμε τους μύες της πλάτης:


Κωπηλατική

Το να ασκηθείτε σε κωπηλατική είναι η καλύτερη προπόνηση που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για το windsurfing. Περιλαμβάνει όλες τις βασικές μυϊκές ομάδες. Πρώτα απ ‘όλα, πιάνοντας τη λαβή, έτσι ώστε να δουλεύουν τα αντιβράχια (παπιες). Δεύτερον γυμνάζεται και την πλάτη σας. Ανάλογα με το τραβάτε στο στήθος σας ή απο τον αφαλό σας θα λειτουργεί το ανώτερο ή κατώτερο τμήμα περισσότερο. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό γυμνάζεται  τον τετρακέφαλο, όταν πιέζεται προς τα πίσω. Όπως είπα, είναι μια πλήρη προπόνηση για τους βασικούς μύες.

Έλξεις

Για να δουλέψει το πάνω μέρος της πλάτης μια απλή άσκηση είναι να κάνουμε έλξεις. Δεν μπορούν όλοι, δεδομένου ότι είναι αρκετά δύσκολο να κάνετε αν δεν είστε ακόμα σε καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο, τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν έναν μικρό πάτημα για τα γόνατά σας που θα σας βοηθήσει να σηκωθείτε. Γυμνάστε την πλάτη σας και βαλτέ όλο και περισσότερο βάρος για να το κάνετε πιο δύσκολο. Για αυτή την άσκηση, είναι σημαντικό να έχετε τις παλάμες των χεριών μακριά από εσάς, και αν  θα τα στρέψετε προς εσάς δεν θα γυμνάσετε ραχιαίους, αλλά τους δικέφαλους μυς σας.

Προπόνηση με βάρη

Επειδή τα κανονικά βάρη είναι δύσκολα μπορούμε να αρχίσουμε με ελαφριά. Ξαπλώνουμε κάτω από την μπάρα με την  πλάτη μας κάτω και σπρώχνουμε προς τα πάνω, φροντίζοντας να είναι το σώμα σε ευθεία γραμμή.

Κάμψεις δικεφάλων με μπάρα

Ουσιαστικά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σηκώνεται τα βάρη στο ύψος της μέσης (κρατώντας ίσια την πλάτη σας), και τραβήξτε τα μπάρα επάνω προς το στήθος σας.

Romanian Deadlifts

Για να γυμνάσετε το κάτω μέρος της πλάτης, η Romanian Deadlift είναι καλή άσκηση, σηκώστε πάνω και στη συνέχεια σπρώξτε τους γοφούς σας προς τα εμπρός και πάλι για να ισιώσει το σώμα σας. Θα πρέπει να αισθάνεστε τους μύες του ισχίου να δουλεύουν για να έρθει το σώμα σας πίσω σε όρθια θέση.

Τετρακέφαλοι και μηριαίοι

Στο σκάφος συνεχώς μεταφέρουμε την ανεργία του άνεμου από το πανί στο σκάφος μέσω του μπροστινού ποδιού, διατηρώντας αντιστήριξη με το πίσω πόδι και αντίστροφα.  Θέλουμε να εστιάσουμε σε ασκήσεις που επικεντρώνονται σε αυτό το γεγονός.

Βαθιά καθίσματα –  Squats

Για να ξεκινήσετε με την εκγύμναση των τετρακέφαλων μπορείτε να αρχίσετε με Squats. Ξεκινήστε χωρίς πρόσθετα βάρη και στη συνέχεια προσθέστε βάρη, όταν θα έχετε δυναμώσει. Από όρθια στάση, τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων και παράλληλα μεταξύ τους, αρχίζετε λυγίζοντας τα γόνατά σας, ενώ προσπαθείτε  να κρατήσετε τον κορμό του σώματος σας όσο πιο κάθετα γίνεται. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα ισχία σας  ευθεία. Θα πρέπει χαμηλώνετε το σώμα σας προς τις φτέρνες. Μην πάτε τέρμα κάτω. Μόνο μέχρι το ύψος του γονάτου. Σηκωθείτε πάλι προς τα πάνω. Από τις φτέρνες σηκωθείτε προς τα πάνω χωρίς να λυγίσετε πολύ τα γόνατα.

Πλευρικά Squats

Από την όρθια στάση, τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων, κάντε ένα βήμα προς τα έξω περίπου 50 εκ. με το ένα πόδι και να αρχίστε να χαμηλώνετε το σώμα σας πάνω από τη φτέρνα του ποδιού. Διατηρείστε πάλι τον κορμό του σώματος σας όσο πιο κάθετα γίνεται. Στη συνέχεια, σπρώξτε τον εαυτό σας πίσω στην αρχική του θέση μέσα από τη φτέρνα και επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

Lunges

Ξεκινάτε από  στην όρθια στάση, τα πόδια κοντά το ένα στο άλλο, αλλά χωρίς να ακουμπούν οι αστράγαλοι. Βάζετε τι ένα πόδι  1 μέτρο μπροστά και χαμηλώνετε το σώμα σας  πάνω από τη φτέρνα του ποδιού. Χαμηλώνουμε το γόνατο τόσο ώστε να έρθει κοντά στο πάτωμα αλλά να μην ακουμπά. Από εκεί ερχόσαστε στην όρθια θέση με τη φτέρνα. Μόλις επιστρέψετε στη αρχική στάση, επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

TRX για windsurfing

Υπάρχουν ένα σωρό ασκήσεις TRX για όλες τις ομάδες των μυών και ποικίλουν σε δυσκολία. Καθώς τα λάστιχα δεν είναι σταθερά θα επικεντρώσετε σε ασκήσεις που ενδυναμώνουν  τον κορμό του σώματος.

Άλλα αθλήματα που μέσα από την ενασχόληση τους  προετοιμάζουν το windsurfing


Ποδηλασία

Η αντοχή που μπορείτε να αποκομίσετε από το ποδήλατο εύκολα μεταφράζεται σε περισσότερη αντοχή για το windsurfing. Εκτός από αυτό είναι μια πλήρη ενδυνάμωση των ποδιών αφού  στις ιστιοσανίδες στα επαγγελματικά πρωταθλήματα έχουν ενσωματώσει την ποδηλασία για την προετοιμασία στους αγώνες.

Τζόγκινγκ

Για να λειτουργήσει το καρδιαγγειακό σύστημα δεν υπάρχει απλούστερη, και καλύτερη  άσκηση από το τρέξιμο. Μπορείς να αυξομειώνεις την ταχύτατα. Θυμηθείτε προπονήστε για προετοιμασία στο windsurf η αντοχή είναι το παν και πάνω σε αυτό πρέπει να κτίσετε, κάνετε μερικά σπριντ ανεβάζετε  το καρδιακό ρυθμό. Διάλειμμα μετά από αυτά τα σπριντ και επιβραδύνετε με περπάτημα.

Κωπηλασία

Η κωπηλασία είναι τόσο τέλεια όπως μια προπόνηση με το windsurfing. Σχεδόν οι ίδιες μυϊκές ομάδες και αντοχή. Μπορείτε αυξομειώσετε την ένταση από χαμηλής έντασης κωπηλασία σε σύντομο σπριντ 10-20 δευτερόλεπτα για να αναπαραστήσετε το  windsurfing.

Κολύμπι

Εκτός από του γεγονότος ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να κολυμπήσετε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων windsurf, η και όταν θα έχετε μάθει, (η τούμπα είναι στο προγράμμα και μετά από 25 χρόνια εμπειρίας)  το κολύμπι είναι μια πολύ καλή άσκηση που σας βοηθά να βελτιώσετε όχι μόνο την αντοχή σας, αλλά και τις εκρήξεις υψηλής έντασης.

Αναρρίχηση

Αν υπήρξε ποτέ ένα άθλημα για να ενδυναμώσει τα χέρια σας, αυτό είναι η αναρρίχηση. Είτε πρόκειται για εξωτερικούς χώρους (αν είστε τυχεροί) ή σε κλειστούς χώρους, ο τρόπος  που ενδυναμώνουν οι πήχεις σας είναι απαράμιλλος.

Water ski 
Με το σκι δουλεύουμε όλες τις μυϊκές ομάδες  τον τετρακέφαλο και τους πλάγιους, ραχιαίους, πήχης, καρπούς κτλ το θέμα είναι ότι αν μπορούμε και κάνουμε ικανοποιητικά σκι τότε έχουμε λύσει και ένα μεγάλο κομμάτι της αντοχής μας στο windsurf.