1. Πρέπει να γνωρίζεις για τον εξοπλισμό σου, και όταν κάποιοι σας μιλούν θεωρητικά για το windsurf θα πρέπει να τους καταλαβαίνετε.2.Ο εξοπλισμός χωρίζεται σε 2 μέρη, το σκάφος και στο rig. Το σκάφος είναι αυτό που πατάμε, και έχει μια καρίνα και ένα φίν ανάλογα το μοντέλο που έχετε επιλέξει, και το πιο σωστό είναι να πάρετε εκπαιδευτικό σκάφος 180 lt, και πανί 5.0 cm2.
3.Να θυμάστε ότι όταν θα ξεκινήσετε η καρίνα θα πρέπει να είναι κάτω όλη την ώρα. Αυτό γίνεται αν μετακινήσετε τον μοχλό της καρίνας πίσω, και προς τα μπροστά προς την πλώρη όταν θα θέλετε να την ανεβάσετε. Όταν θα το φορτώσετε στο αυτοκίνητο για το σπίτι θα πρέπει να την βγάλετε.
4.Να ξέρεται ότι υπάρχουν και δέστρες για τα πόδια όπως επίσης και η βάση του συνδέσμου. Το rig περιλαμβάνει το άλμπουρο, το πανί την μάτσα, την βάση με τον σύνδεσμο και το extension. H μάτσα είναι αυτή που κρατούμε, το άλμπουρο είναι για να φοριέται το πανί. Επιπλέον στην μάτσα υπάρχει και ένας ειδικός ιμάντας ή χονδρό σχοινί το οποίο είναι για να σηκώνουμε το πανί. 

 Tα βασικά στο ξεκίνημα

 1.Διαβάστε τα βασικά της ιστιοπλοΐας, τις πλεύσεις του σκάφους, ονοματολόγιο windsurf, είναι άκρως απαραίτητα για να μάθετε windsurf. 
2.Ελέγξτε το εξοπλισμό, για φθαρμένα σχοινιά που μπορεί να κοπούν, το πανί την μάτσα το άλμπουρο, όλα τα εξαρτήματα ένα, ένα, και μην ρισκάρετε να τα χρησιμοποιήσετε αν δείτε ότι κάτι είναι φθαρμένο.3.Τριμάρετε καλά το πανί ανάλογα με την ένταση του αέρα. Βάλτε την μάτσα στο ύψος των ώμων. Αν η μάτσα έχει πάνω γαντζόσχοινα, αφαιρέστε τα, προς το παρόν σας είναι άχρηστα.4.Βάλτε το σκάφος στο νερό με την καρίνα σε τόσο βάθος ώστε ή καρίνα να έχει αρκετή απόσταση από τον πάτο της θάλασσας.
5.Κοιτάξτε κάποια σημαία στην στεριά η σε κάποιο σκάφος ώστε να εξακριβώσετε την διεύθυνση του ανέμου, και τοποθετήστε το πανί ώστε να είναι αντίθετα από την κατεύθυνση του.
6.Κολυμπήστε ή περπατήστε και σκαρφαλώστε πάνω στο σκάφος με την πλάτη στον αέρα – καθίστε βαθύ κάθισμά και πιάστε το uphaul.
7.Σιγά – σιγά τεντώστε τα πόδια και σηκώστε το πανί. Αν χρησιμοποιείτε εκπαιδευτικό σκάφος τότε θα έχετε την ανάλογη ισορροπία – κάντε ελαφριές μετακινήσεις των ποδιών σας για να εξασκηθείτε στην ισορροπία.
8.Βγάλτε τώρα το πανί από το νερό και με ελαφρώς λυγισμένα πόδια κράτιστε το από το ακρόματσο μην βιαστείτε να πιάσετε την μάτσα αλλά κρατήστε για 20 δευτ. το ακρόματσο, με το χέρι τώρα που είναι προς την πλώρη πιάστε την μάτσα δίπλα ακριβώς από το ακρόματσο, τα χέρια μας όταν κρατάμε την μάτσα δεν πρέπει να είναι ποιο ανοικτά από το άνοιγμα των ώμων.
9.Αν την ώρα που το κάνετε αυτό πέφτετε μέσα στο νερό δεν πειράζει κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν έμαθε αστραπιαία windsurf χωρίς να πέσει τουλάχιστον στην αρχή 50 φορές.Επαναλάβετε το (8) βαστώντας πιο πολύ ώρα το ακρόματσο μέχρι να είστε 100% σίγουροι ότι μπορείτε να πιάσετε την μάτσα.
10.Έχετε ξεκινήσει λοιπόν . Η πλώρη του σκάφους αρχίζει και δημιουργεί κυματάκια εσείς πάντα κοιτάτε μπροστά.
11.Μαζεύοντας λίγο το πίσω χέρι κλείνουμε το πανί και στο σκάφος πάει γρηγορότερα – Αφήνοντας το πίσω χέρι το σκάφος χάνει ταχύτητα και σταματά. Ενώ όταν ξεκινήσατε τα πόδια ήταν ανάμεσα από το άλμπουρο τώρα όταν κινήστε το ποδιά πατούν και τα δύο πίσω από την βάση του σκάφους, καλό θα είναι να έχετε το μπροστά πόδι σας γυρισμένο προς την πλώρη του σκάφους.
12.Ξεκουραστείτε, αν χρειαστεί σταματήστε, και γυρίστε στα ρηχά από εκεί που ξεκινήσατε, όταν αφήνετε το πανί από τα χέρια, να το αφήνετε από την μεριά που το πετάει ο αέρας, και όταν πέφτετε στο νερό πάντα να βάζετε το δεξί σας χέρι έξω από το νερό και λίγα εκατοστά πάνω από το κεφάλι στην περίπτωση που το rig έρθει απάνω σας μ’ αυτό τον τρόπο θα το απωθήσετε.  

Στροφές

 1.Κρατήστε το πανί κάθετα, αν μετακινήσετε το πανί πίσω και κλειστό το σκάφος ορτσάρει (πάει αντίθετα από την διεύθυνση του ανέμου), αν μετακινήσετε το πανί μπροστά και κλειστό το σκάφος ποδίζει (πάει μαζί με την διεύθυνση του ανέμου).2.Υπάρχουν 2 τρόποι να στρίψετε το τακ και η μπόντζα, στην αρχή ξεκινήστε μαθαίνοντας τακ, είναι πιο εύκολο. 
3. Για να κάνουμε τακ, περνάμε το μπροστά πόδι μπροστά από το άλμπουρο και στην συνέχεια μεταφέρουμε το πανί πίσω, και κλειστό. Το σκάφος τότε πρώτα ορτσάρει και στην συνέχεια ορθοπλωρίζει στον αέρα, τότε περνάμε μπροστά από το άλμπουρο, τοποθετούμε στην συνέχεια μπροστά το πανί και ταυτοχρόνως αλλάζουμε μεριά και συνεχίζουμε την πλεύση μας.

Συμβουλές

1.Μην βάζετε απότομα το βάρος σας και να είστε προσεχτικοί και σε κάθε σας κίνηση, και πρώτα να σκέπτεστε και μετά να εκτελείτε και οι κινήσεις σας να είναι όσο το δυνατόν ελαφριές.
2.Εξασκηθείτε στη ισορροπία, φάτε και μερικές τουμπίτσες δοκιμάζοντας τα οριακά σας σημεία.
3.Μην πέφτετε πάνω στο πανί! Ανοίγετε δουλειές στους ιστιοράπτες.
4.Προσέχετε τους άλλους στην θάλασσα, κολυμβητές, αλλά windsurf, jet ski, ταχύπλοα, κότερα, ακόμα και τα καράβια που σε πολλά λιμάνια ιδίως στα νησιά υπάρχουν σημεία που περνούν στα 10 m από την στεριά . Παρόλο που τα ιστιοφόρα έχουν πάντα προτεραιότητα εν σχέση με τα μηχανοκίνητα, εσείς αγνοήστε τον κανονισμό και θυμηθείτε το λαϊκό ρητό “μακριά από πλώρη καραβιού και από ουρά γαιδάρου”. 
5.Να φοράτε την ανάλογη στολή για την εποχή και μποτάκια γιατί εκεί έξω κάνει κρύο.
6.Πάντα να φοράτε το σωσίβιο σας.
7.Πάρτε έναν κύκλο μαθημάτων στην σχολή μας, θα βοηθηθείτε αρκετά έχοντας δίπλα σας έναν δάσκαλο που θα σας λύνει αμέσως τις απορίες σας. Και το κυριότερο η σχολή έχει όλα τα απαραίτητα υλικά για να μάθετε και να συμβουλευτείτε αργότερα για τον εξοπλισμό που είναι κατάλληλος για εσάς. 
8.Μπορείτε αργότερα να αλλάξετε εξοπλισμό, εφόσον θα έχετε βελτιωθεί αλλά μην κάντε απότομες αγορές με εξοπλισμούς που δεν μπορείτε ακόμα να μανουβράρετε, θα σας πάρει τον τριπλάσιο χρόνο να μάθετε, από το αν θα παίρνατε το αμέσως επόμενο υλικό που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε κάποιες τεχνικές.
9.Πάντα να ρωτάτε πεπειραμένους windsurfer για τον εξοπλισμό που είναι κατάλληλος για εσάς, θα σας βγάλει από παραπανίσια έξοδα. 
10.Mην κάνετε ποτέ μόνοι σας windsurf, αλλά με κάποιοι φίλο που είναι αρκετά έμπειρος για να σας βοηθήσει αν βρεθείτε σε κίνδυνο.
Και αν θα κάνετε με κάποιο έμπειρο φίλο σας, να παρακολουθείτε τις κινήσεις του για να μαθαίνεται, πιο πολλά. 

Προσοχή1.Στους κολυμβητές, ποτέ δεν κάνουμε windsurf εντός του από το οριοθετημένο με σημαδούρες χώρου των κολυμβητών στα 50 m από την ακτή, (εντούτοις έχω συναντήσει κολυμβητή 2 μίλια μακριά από την ακτή….) που σημαίνει ότι πάντα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 14, όπως και για επιπλέοντα αντικείμενα, καρέκλες, κορμοί δέντρων, κτλ. προσοχή στα αλλά windsurf, στα ξαδέλφια μας τους ψαροντουφεκάδες, jet ski, ταχύπλοα, κότερα, ακόμα και τα καράβια.
2.Πότε μην απομακρύνεστε από τη ακτή τόσο ώστε να μην μπορείτε να γυρίσετε πίσω έστω με το σκάφος, κωπηλατώντας με τα χέρια ( 200 m) 
3.Ρωτήστε για το μέρος που θα κάνετε windsurf, βράχια, ρεύματα, ξέρες, αχινοί, τσούχτρες, ακόμα και τα δρομολόγια πλοίων κτλ.
4.Πρέπει να μπορείτε να κολυμπάτε τουλάχιστον 100 m.
5.Ποτέ πριν το windsurf δεν έχουμε φάει, πιει.6.Αν έχετε βγάλει τον ώμο, κάποια στιγμή στην ζωή σας, απλά απαγορεύεται να επιχειρήσετε μόνοι σας windsurf, και συμβουλευτείτε μας.
7.Στην αρχή μέχρι να μάθετε ο άνεμος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3 bf. O ιδανικός καιρός είναι 2 bf. και η θάλασσα χωρίς κυματισμό. Όταν θα έχει δυνατό άνεμο, μην επιχειρήσετε να κάνετε, αλλά εξασκηθείτε για ισορροπία με το σκάφος στα ρηχά χωρίς το πανί, ή και με το πανί εξασκώντας το beachstart / waterstart. 

Πρέπει να θυμόμαστε πως το Windsurf δεν είναι extreme sport, μπορούμε να το μάθουμε σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να είμαστε υγιείς, και να έχουμε σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν εξηγούμε τα απολύτως απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο μαθητευόμενος προκειμένου να ανέβει στο Windsurf και να προσπαθήσει να κάνει την πρώτη του πλεύση. 1) Ανεβαίνουμε πάνω στο σκάφος, πατώντας ανάμεσα από τον σύνδεσμο, και με λυγισμένα πόδια και όρθιο το σώμα μας και τεντωμένα χέρια σπρώχνουμε τεντώνοντας τώρα τα πόδια, βγάζοντας το 50% του πανιού έξω από το νερό. 2)Αφήνουμε λίγο τον άνεμο να μας φέρει με την πλάτη στον αέρα, και τότε τραβάμε και το υπόλοιπο σχοινί, για να βγει τελείως το πανί έξω από το νερό, και στην συνέχεια κλείνουμε το πανί για να πάρει ταχύτητα το σκάφος. 3) Επειδή το windsurf στην αρχή έχει την τάση είτε να αδειάζει από αέρα το πανί είτε να μας φεύγει μπροστά, υπάρχει ένα κόλπο που το εφαρμόζουμε από την πρώτη μέρα που θα κάνουμε windsurf και για πάντα ακόμα και όταν θα έχουμε μάθει πολύ καλά. Πάντα αφήνουμε το πίσω χέρι όταν δούμε πως είτε θέλει να μας τραβήξει παραπάνω μπροστά και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε είτε μας αδειάζει από αέρα , οπότε και πρέπει να κρατήσουμε την ισορροπία μας, το σώμα μας από μόνο του χωρίς να βασιστούμε στο πανί και έτσι σώζουμε μια πιθανή πτώση, είτε του πανιού είτε δικιά μας στο νερό.

Οι κινήσεις στο πόδισμα και στο ορτσάρισμα, προσέχετε πάντα να έχετε την πλάτη στον άνεμο, και την καρίνα κατεβασμένη.

Για να κάνουμε μπόντζα μεταφέρουμε το πανί μπροστά έχοντας σταθερό το μπροστά πόδι να κρατάει κόντρα, και το πίσω πόδι να παίζει ρόλο αντιστήριξης. Μόλις το σκάφος έρθει 180 μοίρες με τον αέρα ελευθερώνουμε το πανί από το πίσω χέρι αλλάζοντας το μεριά. Ταυτοχρόνος αλλάζουμε και τις θέσεις τον ποδιών για να συνεχίσουμε την πλεύση μας. 

Για να κάνουμε τακ, περνάμε το μπροστά πόδι μπροστά από το άλμπουρο και στην συνέχεια μεταφέρουμε το πανί πίσω, και κλειστό. Το σκάφος τότε πρώτα ορτσάρει και στην συνέχεια ορθοπλωρίζει στον αέρα, τότε περνάμε μπροστά από το άλμπουρο, τοποθετούμε στην συνέχεια μπροστά το πανί και ταυτοχρώνος αλλάζουμε μεριά και συνεχίζουμε την πλεύση μας.