font size
 
   μαθήματα windsurf
   ξεκινώντας Windsurf
   θεωρία
   ο προπονητής
   videos
   λεξικό windsurf
   αρθρογραφία
   αποτελέσματα FW-RS:X-Techno
   αγωνιστικα νεα
   παλαιότερα αποτελέσματα DivII
   τακτική αγώνων
   επισκευές
   κανονισμοί
   FOIL
   SUP
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΑΓΓΕΛΙΕΣ | ΦΩΤ.ΥΛΙΚΟ | LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
τακτική αγώνων

1987 αγώνες Div II - Νίκος Κακλαμανάκης,  Ντέμης Λουράντος, M. Βήχος.

Τακτική σημαίνει να κάνεις την κούρσα χρησιμοποιώντας την αεροδυναμική και την υδροδυναμική ως όπλα που κάνουν ικανό το σκάφος από μόνο του, και ακόμα την εκμετάλλευση όλων κανονισμών κάτω από τους οποίους γίνετε η κούρσα. Η τακτική περικλείει τις κινήσεις που γίνονται από τον αθλητή κάτω από τους κανονισμούς της ISAF, ακόμα και την υπεράσπιση μιας ένστασης από άλλο σκάφος η και την επιβολή μιας ένστασης σε άλλο σκάφος. Επίσης τακτική είναι μία μέθοδος να παλεύεις με σύμμαχο το windsurf  χρησιμοποιώντας τoν άνεμο και τον στίβο και αν τα καταφέρεις καλά με της μανούβρες να νικήσεις τελικά όλους τους συμμετέχοντες. Η αεροδυναμική και η υδροδυναμική είναι ένα όπλο με το οποίο το σκάφος ταξιδεύει γρήγορα και το βοηθάει στις μανούβρες, και έτσι φέρνει το σκάφος σε καλή θέση για να μπορεί να επιτίθεται η να αμύνεται ή αλλιώς να εξαναγκάσει τον αντίπαλο να πάει σε δυσμενή θέση και να τον κρατήσει εκεί.
Άρα:
  Eκμεταλλευόμενο τις ευκαιρείς και τους περιορισμούς ένα σκάφος μπορεί να αποκτήσει:
Δικαίωμα πορείας ως δεξίνεμο
Δικαίωμα πορείας ως αριστερινεμο
Δικαίωμα πορείας εφόσον μπαίνει πρώτο σε ένα σημείο.
Δικαίωμα πορείας πορείας όταν είσαι σε ασφαλή θέση σοφράνο , όπου το σκάφος μπροστά και σταβέντο δεν έχει αρκετό χώρο για να κάνει τακ.
  Eκμεταλλευόμενο τις αεροδυναμικές επιδράσεις ένα σκάφος μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για επίθεση ή άμυνα ως εξής:
Από την απόκλιση του ανέμου στο λαφ του πανιού.
Από την επίδραση του πανιού (σε σκάρτα) πάνω σε άλλο σκάφος που είναι σταβέντο και πίσω ή μπροστά.
Από την αύξηση της προώθησης και της γωνίας του σκάφους εκμεταλλευόμενο τα σεγόντα που δίνει το σκάφος του αντιπάλου, όταν είναι στημένο στο σωστό σημείο σταβέντο από το άλλο σκάφος.
Η θέση του σκάφους μπορεί να ενταχθεί σαν θετική ή αρνητική, και μπορεί να περιγραφεί ως:
Ασφαλής – αν η καλή τεχνική υπερέχει σε τακτική ή είναι πιο αποδοτική σε σχέση με τον αντίπαλο.
Ανασφαλής – αν έχει μειονέκτημα, αλλά μπορεί εν τούτοις να βελτιώσει την θέση του με καλή ιστιοπλοία και σωστή τακτική.
Ανεπαρκής – αν δεν μπορεί να βελτιωθεί.
  Η σωστή αγωνιστική τακτική μπορεί να επηρεάζεται με διαφορετικούς τρόπους:
1. O καιρός και οι τοπικές καιρικές συνθήκες
H κινητήρια δύναμη του σκάφους είναι ο άνεμος. Είναι αόρατος, και στο νερό δεν είναι τόσο εύκολο να τον προσδιορίσεις όπως στα σχεδιαγράμματα του βιβλίου. Οι διευθύνσεις του και οι αιφνίδιες αλλαγές του μπορούν να τεκμηριωθούν στην κούρσα και στο τριμάρισμα του πανιού, παρατηρώντας τους συμμετέχοντες, και παρακολουθώντας τις επιδράσεις πάνω σε μετακινούμενα σύννεφα, καπνό τις ρυτίδες στην επιφάνεια του νερού. Ο άνεμος δεν είναι ποτέ εξίσου δυνατός σε όλα τα σημεία του στίβου ούτε δεν φυσάει κατευθείαν από το ίδιο σημείο, και συνεχή παρακολούθηση και παρατήρηση χρειάζεται κανείς για να αντιληφθεί και να βγάλει συμπεράσματα από τις ιδιοτροπίες του. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την κατάσταση της θάλασσας, για τα υποθαλάσσια ρεύματα ακόμα και την παλίρροια και την άμπωτη. Η καλύτερη τακτική είναι τελείως άχρηστη αν δεν γίνεται η καλλίτερη χρήση της θάλασσας του ρεύματος και του αέρα.
2. Οι συγκυρίες της κούρσας
Κάποιες φορές , για παράδειγμα, στην εκκίνηση και στα καβατζαρίσματα, η κατάσταση αλλάζει πολύ γρήγορα, και μπορεί μόνο εν μέρει να είναι προβλεπόμενες οι κινήσεις δεδομένου ότι άλλες φορές όπως όταν ανεβαίνεις όρτσα στην σημαδούρα ή αντιμαχόμενοι μόνοι μας με τον άνεμο η κατάσταση αλλάζει ποιο πολύ αργά και ενεργούμε σύμφωνα με τις γνωστές τακτικές πρακτικές. Στην πρώτη περίπτωση μια γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης, ταχεία απόφαση, μια άμεση δράση είναι απαραίτητη, αν αργήσεις θα είναι ποιο πολύ δύσκολο αργότερα να ακολουθήσεις καθώς θα ακολουθούν πιο συχνά δύσκολες μανούβρες. Στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει χρόνος να σκεφτείς για την απαραίτητη τακτική, που συχνά θα διαδραματίζεται σε 2-3 λεπτά αργότερα, και την σωστή στιγμή συχνά διορθώνεται και από την αντίδραση του αντίπαλου.
  Η ψυχολογική ή διανοητική κατάσταση του αθλητή.
Αυτή ποικίλλει στο διάστημα της κούρσας. Οι διανοητικές ικανότητες, όπως η γνώση, η αντοχή, και η ταχύτητα στη σκέψη και τη δράση εξετάζονται λεπτομερώς παρακάτω. Μπορούν να αποκτηθούν με την εμπειρία, έτσι ώστε η μεγάλη ένταση πριν από την έναρξη της κούρσας, και άλλες ψυχολογικές αντιδράσεις να μην έχουν δυσμενή επίδραση και να μετριάζουν την απόδοση του σκάφους.
  Παρατήρηση της τακτικής του αντιπάλου.
Μόνο με καλή παρατήρηση και η συγκέντρωση (που είναι ύψιστης σημασίας γενικά στην ιστιοπλοΐα) μπορεί η προοριζόμενη τακτική του αντίπαλου να παρακολουθηθεί και έτσι να πάρουμε τα κατάλληλα μετρά και να  προετοιμαστούμε.
  Τακτικές διαδικασίες
Αυτές παρουσιάζονται λεπτομερώς.
Οι τακτικές διαδικασίες περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις συμπληρωματικές ενέργειες που οδηγούν, σε συγκεκριμένο χρόνο, στην πραγματοποίηση ενός ιδιαίτερου γενικού σχεδίου. 
  Τακτικές κινήσεις.
 Κατά τη διάρκεια μιας κούρσας κάθε αθλητής συμμετέχει σε πολλές ενέργειες, καθεμία για να βελτιώσει την απόδοση του σκάφους, (τριμάρισμα πανιού, πως ταξιδεύει), για να συμμορφωθεί με τους κανόνες του αγώνα (να κρατείται μακριά, δίνοντας  χώρο σε σημεία, ή για να ακολουθήσει τις οδηγίες πλού. Όλες αυτές οι ενέργειες εκτελούνται με στόχο να νικήσει την κούρσα, αλλά δεν είναι τακτικές κινήσεις. Εννοώντας ότι κάνει μόνο εκείνες τις ενέργειες που, χρησιμοποιώντας τις ευκαιρίες αναφερθείσες ήδη και καθορισμένες από τους κανόνες του αγώνα και από την αεροδυναμική επίδραση του πανιού, οδηγούν στην επιτυχία του σκάφους μας σε συναγωνισμό με τον αντίπαλο. Μια τακτική κίνηση αποτελείται από διάφορα στοιχεία. Μπορεί να ρυθμιστεί για να ταιριάξει την κατάσταση, αλλά πρέπει πάντα να είναι πρόσφορη, να έχει άμεσο αντικείμενο, και, εάν πρόκειται κατάλληλα και αποτελεσματικά να δεσμεύσει έναν αντίπαλο, να γίνει στη σωστή στιγμή. Η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η τακτική σωστά  εξαρτάται βεβαίως από τις διάφορες διανοητικές, φυσικές, και τεχνικές ικανότητες.

Στην εικ. βλέπουμε τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο Α’ που είναι πίσω, για να περάσει τον Β’, ή από σοφράνο ή από σταβέντο.

Καλό windsurf.

Βασική ανάγκη είναι το καλό windsurf . Ο αθλητής που δεν είναι κυρίαρχος στην τέχνη του windsurf, ή που συναγωνίζεται με εξοπλισμό φθαρμένο, δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει την απαραίτητη τακτική, ακόμα και όταν ξέρει ότι είναι σωστή.

Νοημοσύνη.

 Για να είναι ουσιαστικός ο προγραμματισμός της σωστής τακτικής. Μπορεί να υποδιαιρεθεί ως εξής:

Α. Γνώση τακτικής.

 Εάν ένα άτομο δεν ξέρει ποια τακτική μπορεί να χρησιμοποιήσει, ή όποια πρέπει να υιοθετηθεί σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση, δεν μπορεί να συναγωνισθεί με άλλο σκάφος και να έχει ελπίδα επιτυχίας, ούτε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την θέση του. Κατά συνέπεια βασική γνώση της τακτικής είναι απαραίτητη.

Β. Δημιουργική πρωτοβουλία

 Σε έναν στόλο που είναι συγκρίσιμος  η πλειοψηφία των αθλητών έχει καλή γνώση της βασικής τακτικής, έτσι πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες παραλλαγές και να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να κάνει λάθος ο αντίπαλος. Πρέπει να αποσπαστεί η πρωτοβουλία από αυτόν, αναγκάζοντας προς άμυνα ή συγχύζοντας τον εντελώς.

Γ.  Δυνατότητα να αντιδράσει γρήγορα.

Η γνώση είναι άσκοπη χωρίς τη δυνατότητα ο αθλητής να μπορεί να  αποφασίζει γρήγορα για ένα σχέδιο δράσης κατά τη διάρκεια μιας κούρσας και να το εφαρμόζει αμέσως. Ένας συναγωνιζόμενος πρέπει, όπως ένας παίκτης σκακιού, να έχει στο μυαλό του όλες τις κινήσεις ανοικτές καθώς επίσης και εκείνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον αντίπαλό του, και συγχρόνως οι αντιδράσεις του πρέπει να είναι τόσο γρήγορες όσο εκείνες ενός παίκτη αντισφαίρισης στην αντιμετώπιση της τακτικής του αντιπάλου του, έτσι ώστε, μετά από μια επίθεση που θα κάνει ή κίνηση υπεράσπισης, πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει ή να ανανεώσει την επίθεσή του. Όταν έχουμε δύο σκάφη κοντά σε ένα σημείο στο τελείωμα ενός  προσήνεμου μπράτσου, ορισμένες φορές η γνώση τακτικής μπορεί να είναι περιεκτική, και ο νικητής θα είναι αυτός, που μπορεί στην τελευταία αναμέτρηση, να αντιμετωπίσει κάθε αμυντική κίνηση του αντιπάλου του με μια νέα επίθεση, ή να υπερασπιστεί αποτελεσματικά ενάντια σε κάθε επίθεση από τον αντίπαλό του.

θετική προσέγγιση.

 Κάθε συναγωνιζόμενο άτομο πρέπει να προσπαθήσει να πλεύσει μια κούρσα σύμφωνα με τα σχέδιά του, και να μην επιτρέψει στον αντίπαλό του να πάρει την πρωτοβουλία.

Αποφασιστικότητα.

 Ο αθλητής πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Ακόμη και σε μια προφανώς μάταιη κατάσταση ο αθλητής πρέπει να είναι σε θέση να εξαρτηθεί από τη μέγιστη αποδοτικότητά του. Να μην χαλαρώνει την τακτική του στον αγώνα του, να μην αποκαρδιώνεται, ακόμα κι αν είναι στο πίσω μέρος του στόλου ή επρόκειτο να χάσει μετάλλιο λίγο πριν το τέρμα. Δεν πρέπει να γίνει απρόσεκτος ή να χάσει την προσοχή του λίγο πριν το τέρμα. Δεν πρέπει ποτέ να παραμελήσει τις βασικές αρχές, αλλά πάντα να κάνει την κούρσα  λογικά, ήρεμα, και αποδοτικά.

 

Μόνο ένα άτομο που έχει την απαραίτητη σωματική δύναμη για να αντιμετωπίσει όλες τις τακτικές κινήσεις, και που είναι σε θέση να διατηρήσει τη δύναμή του σε όλη την κούρσα, μπορεί να έχει επιτυχία. Αλλά όχι λιγότερο σημαντική από την φυσική κατάσταση είναι διανοητική ικανότητα του ατόμου. Για να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την τακτική επιτυχώς σε όλη την κούρσα, είτε πέρα από μια τριγωνική πορεία διάρκειας 45 λεπτών που διαρκεί μία κούρσα ή τριών κουρσών που διαρκούν τρείς ώρες, ένα άτομο πρέπει να είναι στα όριά του, και να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις διανοητικές και σωματικές δυνάμεις, επιτρέποντας τον να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε τακτική, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κρύου, νερού, κούρασης, φόβου, συγκίνησης ακόμα και μικροτραυματισμού. Στην πράξη αυτές οι ουσιαστικές ιδιότητες μπορούν συχνά να κερδηθούν μόνο μετά από χρόνια εμπειρίας. Είναι, φυσικά, δυνατό να μάθει και από εμπειρία που υπήρξε ανεπιτυχή, και αυτό βέβαια θα οδηγήσει στη σκληρά αποκτώμενη επιτυχία, αλλά παίρνει μεγάλο χρονικό διάστημα για να μαθευτεί η τακτική αγώνα κατά αυτόν τον τρόπο.
 

 

 
   
……….. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. 
 

©2008-2018 SurfSail.gr All rights reserved.
smaller font normal font bigger font